Zdravé recepty

Pohankový chléb se semínky

500g pohankové mouky, přidáme 3 polévkové lžíce lněné mouky, 10g aktivního sušeného droždí, 3 polévkové lžíce loupané slunečnice, 3 polévkové lžíce loupané dýně, 2 polévková lžíce lněných semínek, 1 polévková lžíce chia semínek, 2 polévkové lžíce drceného kmínu, 2 malé lžičky himalájské sole (nebo 1 a půl lžičky obyčejné soli) vše promícháváme a do toho pomalu lejeme 900 ml vlažné vody. Vypracujeme těsto a dáme do peřin na 3 hodiny kynout. ( pro lepší kynutí doporučení od našich babiček si zpívat u přípravy těsta). Nalejeme do vymazané formy máslem a pohankovou moukou, nahřejeme troubu a pečeme 50-55 minut na 180 stupňů. Abychom měli hezkou kůrku přidáme do trouby plecháček s vodou na začátku pečení. Vyndáme z trouby a vyklopíme z formy na plech a dopečeme 5-10 minut při 200 stupňů, abychom měli křupavou kůrku po celém chlebu.

 

NOVINKA: Petrovy zdravé sušenky

Do rychlostního mixéru dáme 200g kešu nebo mandlí, 400g bezlepkových ovesných vloček, 100g kokosu, 100g rozinek, lžičku skořice, 4 kusy nakrájených sušených meruněk, špetku soli a vše rozmixujete. Vysypete do mísy a přidáte 4-5 lžic datlové pasty a 9 lžic rozehřátého kokosového oleje. Vypracujeme těsto a necháme hodinu odležet v lednici. Potom těsto rozválíme a vykrajujete sušenky. Pečeme na pečícím papíru při 160 stupních Celsia 15-20 minut.

Datlovou pastu koupíte hotovou a nebo si jí můžete vyrobit sami. Dáte do mixeru datle s trochou vody a rozmixujete na pastu.

Se sušenkami se dá experimentovat, třeba s přidáním kakaa, čokolády atd.

 

Pohanková sekaná

Uvaříme na cibulce a česneku pohanku, přidáme sůl, majoránku, červenou papriku, pepř, zázvor, česnek, pohankovou mouku, vajíčka. Vypracujeme šišky sekané, které opláchneme pod studenou vodou a dáme na vymazaný plech a potom do vyhřáté trouby. Potíráme máslem nebo olivovým olejem z cibulkou s medem. Pečeme přibližně 45 minut. Místo mouky je možné nastrouhat na hrubém struhadle jednu mrkev, petržel, červenou řepu a kousek celeru

 

Thajská dýňová polévka

Dýni nakrájet na velké kostky, rozpustit máslo a podusit kostky na másle, přidat nakrájený a nebo nastrouhaný zázvor, přidat vodu, polévkové koření podle chuti, až jsou kostky měkké rozmixovat a přidat sůl, pepř a nakonec kokosové mléko.

Rajčatová polévka

Spařit oloupaná rajčata a podusit, přidat vodu a čerstvou bazalku, až budou rajčata měkká rozmixovat. Potom pepř a sůl, přihustit rýžovými vločkami a na konec po uvaření zakysanou smetanu.

Salát z červené řepy

Nastrouhat stejný díl červené řepy a okurky(místo okurky možné použít cuketu) přidat lžičku medu a česnek.

Jáhlové karbanátky

Uvaříme jáhly na cibulce. Přidáme nastrouhanou mrkev (podle chuti může být celer, petržel, červení řepa), vejce, pohankovou mouku, majoránku, zázvor, česnek, sůl a pepř. Vypracujeme těsto z kterého uděláme karbanátky a upečeme v troubě a nebo na pánvi.

Jáhlová kaše, pohanková kaše

Na 1 l vody 25 lžic jáhel, vaříme 20 minut a nemícháme, přidáme jablko, med, ke konci vaření banán. Nakonec přidáme semínka, skořici, ořechy, kokos…… Je možné rozmixovat podle chuti.

Polévka s mungem

Nakrájíme jakoukoliv zeleninu na malé kostky. Den předem namočíme mungo fazole. Do rozpáleného olivového oleje přidáme malou lžičku kurkumy a mletého kmínu, špetku skořice a kari. Po chvilce přidáme zeleninu a krátce osmahneme. Přidáme mungo a vodu. Osolíme a vaříme do měkka. Ochutíme citronovou šťávou a přidáme naťovou zeleninu.

Pohankové rizoto s mozzarellou

Nakrájíme zeleninu na kostky, na olivovém oleji dáme půl kávové lžičky kurkumy, kari, saturejky a rozmarýnu. Přidáme zeleninu, trochu vody a vaříme do měkka. Nakonec přidáme vařenou pohanku a nakrájenou mozzarellu osolíme a opepříme.

Koláč plný zdraví

150g bezlepkových ovesných vloček necháme nabobtnat v 200 ml vlažného mléka. Nakrájíme si na kousky 10 sušených meruněk, 10 sušených datlí, 1 větší čerstvé jablko a hrušku, přidáme 1 lžíci kokosu, 2 lžíce rozinek a dvě vejce. Vše smícháme a nahoru nalejeme 1 rozšlehaný bílek na sníh a necháme v troubě 20-30 minut péct na 170 stupňů.

Bezlepková bábovka
6 vajec ušleháme s 200g třtinového cukru do husté pěny (cukr možné nahradit medem a nebo čekankovým sirupem), přidáme 100 ml oleje a snížíme výkon mixeru na minimum, přidáme 50 g vlašských ořechu a nakonec 100g kukuřičné mouky , 100g rýžové mouky a malá lžička prášku do pečiva. Nalijeme do formy a pečeme 45 min při 170 stupních.

Jáhlový nákyp

Uvaříme jáhly ve vodě (pro jemnější způsob možné uvařit v mléce). Tvaroh s vejcem a medem promícháme. Přidáme rozinky. Do pekáče dáme vrstvu vařených jáhel na ní vrstvu ovoce podle chuti a pak zase jáhly….Vrstev je možné udělat několik, ale nahoře vždy musí být vrstva jáhel. Pečeme v troubě do růžova.

Kopřivová polévka

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, brambory na menší kostičky. Obojí vložíme do vroucí osolené vody a vaříme doměkka.
Z kopřiv použijeme jen lístky, které řádně omyjeme a nadrobno nasekáme. Přidáme je k měkkým bramborám a ještě 10 minut povaříme.
Nakonec vmícháme do kopřivové polévky smetanu, do které jsme rozkvedlali žloutek a podle chuti přisolíme.

Sirup kopřivový

velký svazek kopřivy 1,5 kg třtinového cukru, 1 sáček (20g) kyseliny citrónové a 3 litry převařené vody
namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.
Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme cca 3minuty, pak necháme trochu zchladnout a ještě teplý plníme do čistých lahví nebo sklenic, dobře uzavřeme.

Kopřivová tinktura na růst a podpora zdravých vlasů

jeden díl čerstvých kopřivových listů a kořenů zalijeme ve skleněné nádobě 3 díly lihu. Na 10-15 dní postavíme na sluníčko. Pak slijeme a přefiltrujeme přes vatu. Do 1/2 l vody dáme 3 lžíce tinktury a večer před spaním vetřeme do pokožky hlavy.

Březový sirup

Použití: 100g čerstvého březového listí, vodka 100g, vroucí vody 900g. Čerstvé lístky promísíme s lihem, přelijeme vřelou vodou a necháme 24 hod. stát. Vylisovanou a přefiltrovanou šťávu svaříme s třtinovým cukrem v poměru na 1l o,4 kg třtinového cukru. Používá se k čištění krve a jako močopudný prostředek.

Pampeliškový med
150 rozvinutých pampeliškových květů, 1 nakrájený citrón a pár listů meduňky zalijeme litrem vody a 10 minut povaříme.
Můžeme obměnit citrón za pomeranč, meduňku za sedmikrásky, mátu, zázvor…..
Dáme na 24 hodin do chladničky vylouhovat. Potom důkladně přecedíme, vymačkáme.
1 1 litru výluhu vaříme s 40 dkg třtinového cukru. Jen zahříváme dokud med nezhoustne. I několik dní

Sedmikráskový sirup

Velkou hrst květů sedmikrásek zalijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin stát. Potom přecedíme, prolisujeme a šťávu svaříme s 1/2 kg cukru (cukr možné nahradit medem a nebo čekankovým sirupem) do zhoustnutí. Užívá se proti kašli 2 – 4 lžičky denně.

Pampelišky v těstíčku

Připravíme těstíčko -vejce, kukuřičnou a nebo rýžovou mouku, kurkumu, kari, sůl, pepř a pálivou papričku dle chuti. Obalíme květ pampelišky a na rozpáleném tuku smažíme. Výborné také z kopřivy, kontryhelu a bezinek v květu.

Červená čočka na indický způsob

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a pěkný kus nastrouhaného zázvoru. Okořeníme lžičkou kurkumy, půl lžičkou chilli, půl lžičkou pepře, lžičkou tlučeného římského kmínu, lžičkou tlučeného koriandru a lžičkou garam masaly. Jakmile se koření rozvoní, vložíme do pánve půl kila bílé papriky, 200 g propláchnuté červené čočky a půl kila brambor, nakrájených na kostičky. Spaříme, oloupeme a pokrájíme čtyři rajčata a přidáme je do pánve. Osolíme a zalijeme 300 ml zeleninového vývaru nebo vody. Promícháme a dusíme doměkka pod pokličkou.

Bezlepkový koláč s broskvemi
1,5 hrníčku rýžové mouky, 1,5 hrníčku kukuřičné mouky, necelý hrníček třtinového cukru, prášek do pečiva, 3 vejce, hrníček oleje, 2 menší mrkve, 1 červené řepy, 3 jablka a 1 bílý jogurt. Vše zamíchat a nastrouhat ovoce a zeleninu na velkém struhadle. Vymazat plech máslem , vysypat kukuřičnou moukou, nahoru nakrájené broskve a drobenku (třtinový cukr, máslo a kukuřičná mouka). Péct 45 minut 180 stupňů.

Kopřivový špenát

Natrháme kopřivu, listy spaříme a nakrájíme na malé kousky, na oleji zpěníme cibulku a přidáme kopřivu, vmícháme utřený česnek a rozkvedlané vejce. Podle chuti přidáme smetanu.

Pohanka na staročeský způsob z tofu

1. Nakrájíme cibuli a česnek, který na oleji jemně orestujeme. Přidáme pohanku a mícháme 2 minuty, přidáme vařící vodu a vaříme přibližně 10 minut. Potom pohanku sundáme z kamen a přikryjeme pokličkou a utěrkou, dokud nebude pohanka úplně měkká.
2. Uzené tofu nakrájíme podélně na 3 kusy a opečeme na oleji. Vysušíme papírem od oleje a nakrájíme na kostičky.
3. Mezitím si na pánvičce rozhřejeme olej spolu s česnekem, majoránkou, kmínem a pepřem vmícháme do pohanky
4. Osolíme podle chuti.

Polévka z červené řepy

2 menší červené řepy, 2 brambory, 1 malý citron, kávová lžíce kmínu, mořská sůl, libeček,2 polévkové lžíce celozrnné mouky, lžička hnědého cukru, polévková lžíce olivového oleje Řepu odstředíme na odšťavňovači, do šťávy vmícháme citrónovou šťávu. Odstředěnou šupinu z řepy povaříme v ½ l vody. Do dalšího ½ l vody dáme vařit nakrájené brambory a kmín, do vařící vody vmícháme mouku. Po uvaření brambor obě části smícháme a po vychladnutí přilijeme šťávu z č. řepy, dosolíme, osladíme, přidáme olej a libeček.

Vegetariánský boršč

50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, 1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 červené řepy dle velikosti i celá, 1 lžička kmínu, mořská sůl, 1 polévková lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě. Pokrájený brambor a celer, kroupy, kmín, olej a vločky uvaříme v 1 l vody. Do polévky na talířích přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou řepu, posekanou cibuli a zelí. Nakonec petrželovou nať a sůl.

Salát z červené řepy

100 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer, 100 g cibule, 100g brambory salátové, 100 g červená řepa, oliv. olej, ocet , sůl, pepř, med ,kilová sklenice sterilované. zeleniny do bramborového. salátu pokud někdo má rád kopr můžeme přidat malinko kopru, jen tak pro aroma. Řepu uvaříme do měkka, neoloupané brambory, kořenovou zeleninu oloupeme a uvaříme vše, poté nadrobno nakrájíme, nebo protlačíme udělátkem na saláty, nakrájíme cibuli celou sklenici se sterilované zeleninou vlijeme opepříme, půl pol. lžíce soli, 1 a 1 lžíce medu. 5 lžíce oliv oleje, 1/2 lžíce octa, promícháme vše dohromady a necháme do druhého dne (to je velmi důležité) druhý den opět promícháme a dochutíme.

Bezinkové šampaňské

Budete potřebovat:
horkou vodu
350g třtinového cukru
šťávu a kůru ze 2 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu

Do 3l sklenice nalijte trochu horké vodu, vsypte 350g třtinového cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně cukr nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli sklenici plnou
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze citronů a bezinkové květy. Promíchejte.
Přikryjte plátýnkem a nechte 4 dny fermentovat. Přeceďte a přelijte do PeT lahví, ale nesmí být plné. Uložte do sklepa a nebo do lednice. Už teďmůžete pít, ale zatím je nápoj bez bublinek. Během pár dnu se Vám vytvoří ve výborném nápoji bublinky

Pampeliškové víno

1 litr pampeliškových květů, 4,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 2 pomeranče, 2 citróny, 40 g droždí

Květy spaříte ve 2,5 l vroucí vody a necháte den odstát. Přecedíte a vylouhovanou vodu z pampelišek nalijete do pětilitrové nádoby. V průběhu si svaříte 2 litry vody s cukrem, necháte vychladnout, a pak smícháte s vodou z pampelišek. Citróny a pomeranče oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na kolečka. Spolu s droždím je dejte do nádoby a zazátkujte kvasnou zátkou. Nádobu nechte odpočívat 6 týdnu, až citrusy klesnou ke dnu, můžete víno stáčet.

Pampeliškový likér

2 l pampeliškových květů, 1 kg cukru, 2 l vody, pomerančová kůra, 2,5 cm kořene zázvoru, ½ lžičky pivovarských kvasnic, 1 citron, ½ krajíčku chleba.
Pampelišky dáme do velkého hrnce a spaříme. Hrnec přikryjeme tenkým plátnem a necháme 3 dny louhovat. Občas promícháme. Po 3 dnech pampelišky přecedíme a odstátou vodu nalijeme do druhého hrnce, do kterého přidáme nakrájenou pomerančovou kůru, zázvor, cukr a plátky vydrhnutého citronu. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 30 minut. Potom tekutinu slijeme, a jakmile zchladne, přidáme kvasnice, namazané na chlebu a necháme stát 2 dny. Po dvou dnech přefiltrujeme do demižonku nebo soudku a zazátkujeme. Po 2 měsících zrání stočíme víno do láhví a uzavřeme korkem.

Jitrocelového sirupu

Budete potřebovat 1,5 kg jitrocelových listů, 3 citróny bez jadérek, 1,5 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.

 

 

 

Autor článku:

Petr Lacina

Je příznivcem přírodní medicíny a očistných technik těla, které předává a učí dál. Během posledních let absolvoval semináře u několika učitelů (B. Tichanovský, L. Fotina…)a našel si vlastní způsob, jakým předávat masáže a ozdravné techniky na celkové ozdravení organismu. V roce 2009 dokončil školu reflexní terapie u manželů Patakyových. Prošel také zasvěcením do všech stupňů Reiki a od roku 2010 pořádám kurzy, na kterých dále zasvěcuji své studenty. Vedle ozdravných metod a masáží se aktivně věnuji zdravému pohybu. Od roku 2006 pořádá s týmem instruktorů pravidelné kurzy bojového umění Tai-chi, pravidelné kurzy ZDRAVÁ ZÁDA se cvičením na ozdravení páteře a kloubů a další ozdravné víkendové semináře s různým souvisejícím zaměřením. Kurzy masáží a ozdravné pobyty vede od roku 2010. Vše co předává ostatním, sám také aktivně používá ve svém vlastním životě. „Toto není doba na předávání teorie vyčtené z knih, ale praxe a zkušeností, tedy toho, co a jak používáme a prožíváme ve svém každodenním životě. Všechno co dělá vede k návratu sami k sobě a napojení se na vnitřní moudrost těla.