Skip to content

Zdravé recepty

Polévka z červené řepy

Ingredience: 2 menší č. řepy, 2 brambory, 1 malý citron, kávová lžíce kmínu, mořská sůl, libeček,2 polévkové lžíce celozrnné mouky, lžička hnědého cukru, polévková lžíce olivového oleje

Řepu odstředíme na odšťavňovači, do šťávy vmícháme citrónovou šťávu. Odstředěnou šupinu z řepy povaříme v ½ l vody. Do dalšího ½ l vody dáme vařit nakrájené brambory a kmín, do vařící vody vmícháme mouku. Po uvaření brambor obě části smícháme a po vychladnutí přilijeme šťávu z č. řepy, dosolíme, osladíme, přidáme olej a libeček.

Vegetariánský boršč

Ingredience: 50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, 1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 červené řepy dle velikosti i celá, 1 lžička kmínu, mořská sůl, 1 polévková lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě

Pokrájený brambor a celer, kroupy, kmín, olej a vločky uvaříme v 1 l vody. Do polévky na talířích přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou řepu, posekanou cibuli a zelí.  Nakonec petrželovou nať a sůl.

Pohanková sekaná

Uvaříme na cibulce pohanku, přidáme sůl, majoránku, červenou papriku, pepř, zázvor (možné i česnek), tmavou hladkou mouku, vajíčka. Vypracujeme šišky sekané, které opláchneme pod studenou vodou a dáme na vymazaný plech a potom do vyhřáté trouby. Potíráme máslem nebo olivovým olejem z cibulkou s medem. Pečeme přibližně 45 minut.

Kdo nechce použít mouku, je možné nastrouhat na hrubém struhadle jednu mrkev, petržel, červenou řepu a kousek celeru

 

Jáhlová bábovka

Ingredience: 1 hrnek jáhel, 3 hrnky vody, špetka soli, 1 šálek Promavelu (sójové mléko), (můžeme použít amasaké), 1 šálek rozinek, 1 šálek strouhaného kokosu, citrónová kůra, 2 PL olivového oleje, instantní jáhlová kaše (Mico, Nomina nebo jiná)

Jáhly vypereme ve vodě a vaříme ve slané vodě asi 30 minut. Po uvaření je rozmixujeme s Promavelem. Přidáme rozinky, citrónovou kůru, olej, kokos a zahustíme instantní kaší. Z těsta uválíme váleček a prsty ho natlačíme do bábovkové formy. Po dopečení můžeme polít čokoládovou nebo karobovou polevou.

Vločkové karbanátky

Ingredience: vločky (jen ne kukuřičné a rýžové), vařená zelenina, cibule, vegi vegi, strouhanka

Vypereme a namočíme vločky (můžou být jakékoli – ovesné, pšeničné, ječné, pohankové, nejlépe smíchat dva druhy, jen z ovesných to špatně drží). Pořádně slejeme vodu a vločky vymačkáme, dáme do mísy přidáme vařenou mraženou nebo jakoukoli zeleninu (nadrobno) nakrájenou cibuli, na kostičky vegi vegi nebo koření podobného druhu. Suroviny promícháme, případně rozšťoucháme vidličkou, aby se suroviny lépe spojily přidáme strouhanku a uděláme karbanátky buď můžeme ještě obalit ve strouhance nebo už ne a smažíme.

Vylepšit můžeme třeba přidáním hub nebo zjemnit nastrouhaným sýrem.

Thajská dýňová polévka

Dýni nakrájet na velké kostky, rozpustit máslo a podusit kostky na másle, přidat nakrájený a nebo nastrouhaný zázvor, přidat vodu, polévkové koření podle chuti, až jsou kostky měkké rozmixovat a přidat sůl, pepř a nakonec kokosové mléko.

Rajčatová polévka

Spařit oloupaná rajčata a podusit, přidat vodu a čerstvou bazalku, až budou rajčata měkká rozmixovat. Potom pepř a sůl, přihustit rýžovými vločkami a na konec po uvaření zakysanou smetanu.

Salát z červené řepy

Nastrouhat stejný díl červené řepy (okurky a nebo cukety) přidat lžičku medu a česnek.

Jáhlové karbanátky

Uvaříme jáhly na cibulce. Přidáme nastrouhanou mrkev (podle chuti může být celer, petržel, červení řepa), vejce, celozrnnou mouku, majoránku, zázvor, česnek, sůl a pepř.

Vypracujeme těsto z kterého uděláme karbanátky a upečeme v troubě a nebo na pánvi.

Salát z červené řepy – Vinegret

Vinegret: 100 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer, 100 g cibule, 100g brambory salátové, 100 g červená řepa, oliv. olej, ocet (lepší je sedmibyliný), sůl, pepř,cukr,kilová sklenice steril. zeleniny do bramb. salátu pokud někdo má rád kopr můžeme přidat malinko kopru, jen tak pro aroma.

Řepu uvaříme do měkka, ve šlupce brambory, kořenovou zeleninu oloupeme a uvaříme vše, poté na drobno nakrájíme, nebo protlačíme udělátkem na saláty, nakrájíme cibuli

celou sklenici se sterl. zeleninou vlijeme opepříme, půl pol. lžíce soli, 1 a 1/2 lžíce cukru.

5 lžíce oliv oleje, 1/2 lžíce octa, promícháme vše dohromady a necháme do druhého dne (to je velmi důležité) druhý den opět promícháme a dochutíme (ocet, sůl, cukr).

Bezinkové šampaňské

Budete potřebovat:
4 litry horké vody
700g cukru
šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
špetku vinných kvasinek

Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny.
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte.
Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Na hladině se začne tvořit pěna – přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví. Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně rychlý špunty. Vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10 minut jen pro sebe.
Na zdraví!

Bezlepkové bulky

270 g bezlepkové mouky Jizerka

1 lžička soli

½ kostky droždí

200 ml vlažného mléka

1 lžička krystalového cukru

3 polévkové lžíce oleje

 

Na dokončení: mléko na potření a semínka/mák na posypání

 

Postup:

1. zaděláme kvásek (mléko + cukr + droždí)

2. ostatní přísady vložíme do mísy, přidáme kvásek a vše vyšleháme

3. na plech vložíme papír na pečení

4. z těsta odebereme malé množství a vytvarujeme bulku

5. do vlažné vody namočíme nůž a bulku 2x středem na kříž nařízneme

6. potřeme vlažným mlékem a posypeme semínky dle vlastní volby

7. takto připravené bulky necháme cca 10 min. kynout

8. v rozehřáté troubě pečeme na 180ºC cca 20 minut

 

Bezlepkové rohlíky

320 ml vlažné vody

3 polévkové lžíce oleje

2 lžičky soli

1 lžička cukru

250 g bezlepkové mouky Jizerka

250 g bezlepkové mouky Schar mix B

1 a 1/2 lžičky instantního droždí

 

na potření: rozšlehané vajíčko s mlékem

na posypání: semínka, mák

 

Postup:

  1. všechny suroviny odvážíme a dáme do mísy
  2. přidáme vlažnou vodu a vařečkou vypracujeme hladké těsto
  3. přendáme na vál a vypracujeme těsto, které se nelepí
  4. rozdělíme těsto na stejně velké kusy
  5. každý díl rozválíme válečkem a smotáme rohlík, konce zamotáme
  6. dáme rohlíky na plech vyložený pečícím papírem
  7. necháme rohlíky kynout asi 30 minut pod utěrkou
  8. nakynuté rohlíky potřeme vajíčkem a posypeme zrníčky, mákem a pečeme v rozehřáté troubě na  200˚C dozlatova.
Reklamy